Program „Owoce i warzywa w szkole”

12 grudnia 2016

Od kilku lat realizowany jest w szkołach podstawowych Zespołu Szkół Program „Owoce i warzywa w szkole”. Skierowany jest on do uczniów realizujących roczne przygotowanie przedszkolne zorganizowane w szkole podstawowej oraz dzieci z klas I – III szkół podstawowych. Celem programu jest długoterminowa zmiana nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania.

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się 2-3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe) oraz soki. Dzieci otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.

Program „Owoce i warzywa w szkole” jest rządowym programem realizowanym w Polsce przez Agencję Rynku Rolnego.